Solarne elektrane – 10 najčešćih pitanja


1. Koliko je potrebno da bude velika solarna elektrana za četvoročlano domaćinstvo?


Prema statističkim podacima elektrodistributera o potrošnji električne energije četvoročlane porodice, i na osnovu pretpostavke da dobro projektovana solarna elektrana proizvede 1119 kWh/kW/godišnje, potrebna je solarna elektrana snage od 3,5 kW do 4 kW da bi zadovoljila potrebe za električnom energijom. Porodicama koje pripadaju vanstandardnoj klasi, potrebna je solarna elektrana snage približno 7 kW.

Potrebno je dodatno objašnjenje da solarne elektrane obično ne postavljamo za sopstvenu upotrebu električne energije jer bi im u odnosu na dinamiku ,,proizvodnje’’ bili potrebni akumulatori za čuvanje energije. Elektrane su priključene na mrežu i svu proizvedenu energiju ,,prodaju’’  mreži po subvencionisanoj ceni. Energiju koju sami potrošimo jednostavno trošimo iz mreže i unapred je plaćamo po ,,normalnoj’’, nesubvencionisanoj tržišnoj ceni.

2. Kakve vrste krovova su adekvatne za postavljanje solarnih elektrana?


Solarna elektrarna može da se postavi na svaki krov bez obzira na oblik ili vrstu krovnog pokrivača. Naravno, treba se prilagoditi zakonitostima koje utiču na optimalan rad solarne elektrane. Iz tog razloga preporučuju se krovovi i površine koje su okrenute ka jugu, koje nemaju senku na samoj površini  ili u okolini, a objekti imaju dobru statiku. Isto tako, očuvanost krovnog pokrivača objekta mora da bude dovoljno dobra da bi izdržala dodatno opterećenje zbog montaže fotonaponskog sistema.

3. Koliki je životni vek solarnih elektrana?


Životni vek solarne fotonaponske elektrane je 30 godina i više, što omogućava veoma siguran i dugoročno usmeren oblik investicije. Sigurnost investicije je pored zagarantovanih otkupnih cena električne energije osigurana i dugoročnom profitabilnošću pri proizvodnji električne energije, jer posle završenog perioda vraćanja uloženih sredstava, proizvedena energija investitoru donosi čistu dobit.

4. Kakva je profitabilnost solarnih elektrana?


Profitabilnost solarnih elektrana zavisi od veličine, optimizacije celokupnog sistema i njihovog rada. Prosečna stopa prinosa kreće se između 8% i 12%, a period povraćaja investicije je manji od 10 godina.  Solarna elektrana je investicija u obnovljive izvore energije, koja doprinosi održivom razvoju čovečanstva, a proizvodnjom znatno doprinosi smanjenju emisije gasova staklene bašte.

5. Na šta treba obratiti pažnju pre odluke o investiciji?


Za optimalno postavljanje i rad solarne elektrane, kao i najveći energetski prinos značajni su pre svega ključni elementi:
  • izbor odgovarajuće lokacije,
  • izbor kvalitetnih elemenata solarne elektrane, pre svega fotonaponski moduli kao i generatori električne energije i inverteri,
  • izbor iskusnih, stručno osposobljenih i proverenih izvođača, koji će znati da optimalno projektuju solarnu elektranu, da je montiraju i da obezbede sve potrebne saglasnosti i dozvole,
  • optimalan odnos između visine investicije i specifične iskoristljivosti za koju garantuje izvođač (taj odnos određuje trošaka proizvedene električne energije, koji mora da bude najniži).

6. Kakvo održavanje zahtevaju solarne elektrane?


Solarna elektrarna je sistem sastavljen od brojnih elemenata i namenjen stalnom i pouzdanom radu. Za investitora je najveći gubitak profita da elektrana iz različitih razloga ne proizvodi električnu energiju, jer ugovor o otkupu električne energije bez obzira na to važi. Najvažnije je redovno praćenje rada sistema i njegove efikasnosti, prepoznavanje slabijeg rada i brzo delovanje.

7. Kako je uređeno osiguranje solarne elektrane?


Osiguranje solarne elektrane obuhvata otprilike 0.2 procenta vrednosti investicije godišnje. Za elektranu veličine 10 kW osiguranje približno iznosi 100 €/godišnje. Pojedinačna vrednost osiguranja zavisi od veličine solarne elektrane, vrste slučaja koji osiguravamo i specifične ponude pojedinačne osiguravajuće kuće. Dobro osiguranje solarne elektrane bi moralo da obuhvata pre svega sledeće slučajeve: požar, zemljotres, (in)direktni udar groma, eksplozija, elementarne nepogode (oluja, grad i poplava), mehaničko delovanje sile, krađa i pljačka i osiguranje od trećih lica.

8. Koja dokumentacija je potrebna za priključenje solarne elektrane na mrežu?

  • IDK (idejni koncept) je uvodni deo projektne dokumentacije čija svrha je obezbeđivanje projektnih uslova odn. elektroenergetske saglasnosti nadležne elektrodistribucije.
  • Posle dobijanja elektroenergetske saglasnosti, projektant izrađuje PZI (projekat za izvođenje).
  • Sledi postavljanje solarne elektrane.
  • Posle postavljanja solarne elektrane sledi tehnički pregled objekta i dobijanje upotrebne dozvole.
  • Sledi dobijanje rešenja o priključenju na elektroenergetski sistem.
  • Vlasnik elektrane sa JP EPS (JAvno preduzeće Elektroprivreda Srbije) zaključuje ugovor o kupoprodaji električne enregije.

9. Kako država podržava gradnju solarnih elektrana?


Republika Srbija podržava gradnju solarnih elektrana na taj način što garantuje otkup električne energije proizvedene u solarnim elektranama po zagarantovanoj otkupnoj ceni i omogućava operativnu podršku ako vlasnik elektrane sam prodaje električnu energiju na tržištu.

Visina zagarantovanih otkupnih cena koje su odlučene Uredbom o merama podsticaja za proizvodnju električne energije korišćenjem obnovljivih izvora energije i kombinovanom proizvodnjom električne i toplotne energije. Ugovor o otkupu električne energije zaključuje se na 12 godina, što znači da prodajete proizvedenu energiju po istoj ceni tokom celokupnog perioda trajanja ugovora. 

10. Šta ćemo da radimo sa proizvedenom električnom energijom nakon 12 godina?


Državne subvencije u vidu zagarantovanih otkupnih cena u Srbiji su pogodne za investitore. Oni zaključuju ugovor o otkupu proizvedene električne energije na 12 godina (visina podsticaja ostaje ista svih 12 godina), pri čemu se solarna elektrana u tom periodu već amortizuje. To znači da posle 12 godina investitor sa prodajom proizvedene zelene električne energije zarađuje i postaje konkurentan na tržištu električne energije, jer sam bira ponuđača za otkup električne energije. Važno je da investitor izabere najboljeg ponuđača.

Plan-net solar d.o.o.

SRBIJA
  Lješka 45
  11030 Beograd
+386 1 363 31 31
info@plan-net-solar.rs
   
SLOVENIJA
  Kamnik pod Krimom 8B
  1352 Preserje
+386 1 363 31 31
info@plan-net.si
 
 
 

9.2.2016
Besplatno vam izradimo elektro projekat za solarno elektrano
Prilikom naručivanja solarne elektrane ključ u ruke, besplatno vam izradimo elektro projekat za so ... više...
 
 

20.8.2014
13 solarnih elektrana Plan-net Solar u opštini Bogatić
U opštini Bogatić smo izgradili 13 solarnih elektrana za investitora MI SOLARFACTORY ukupne snage ... više...

Prijava na Plan-net solar e-vesti

Saglasan sam, da mi preduzeće Plan-net solar šalje e-mail obaveštenja i podatke obrađuje u skladu sa Pravnim obaveštenjem.
Sva prava zadržana. © 2012 Plan-net Solar d.o.o.
sončna elektrarna  
fotovoltaika
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja lažje uporabe spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Zavračam