PVCycle: reciklaža modula


Preduzeće Plan-net se pridružilo Udruženju za reciklažu modula - PV CYCLE


Uz povećanje broja solarnih elektrana opravdano se postavljaju pitanja šta se dešava sa solarnom elektranom na kraju njenog životnog veka. Pre svega, ovo pitanje se odnosi na glavnu komponentu solarne elektrane tj. na fotonaponske module. Pre određenog vremena, sa istim problemom suočili su se već u najrazvijenijim evropskim državama, što je dovelo do formiranja Udruženja PV Cycle. Osnovna namera Udruženja PV Cycle je da se realizuje obaveza fotovoltaične industrije, koja će se pobrinuti za celokupan životni vek fotonaponskih modula. Upravo ovi moduli su izrađeni na način, da omogućavaju proizvodnju čiste energije najmanje 30 godina. Prvi primeri istrošenih fotonaponskih modula već postoje, dok ubuduće možemo da očekujemo povećanje količina istrošenih modula, koje će biti potrebno da se recikliraju na odgovarajući način. Reciklaža osim smanjenja zagađenja životne sredine zbog smanjenja količina otpadnih materijala, doprinosi i smanjenju potrošnje električne energije, koja je neophodna u postupku dobijanja ovih sirovina. Cilj Udruženja PV CYCLE je da organizuje mrežu za predaju i preuzimanje istrošenih fotonaponskih modula i da podstiče reciklažu. To u praksi znači postavljanje posebnih kontejnera za sakupljanje. Naše preduzeće Plan-net se uključilo u ovu mrežu mesta za preuzimanje i omogućavamo svim pravnim i fizičkim licima, da predaju svoje istrošene fotonaponske module. U preduzeću Plan-net verujemo da fotovoltaična industrija sa reciklažom istrošenih modula na ovaj način garantuje trajan razvoj ove grane i učvršćuje ulogu solarnih elektrana kao izvor čiste električne energije.


Postopak reciklaže


Fotonaponski moduli sadrže materijale, koje možemo da recikliramo i upotrebimo u proizvodnji novih modula ili drugih novih proizvoda. Postupak reciklaže za monokristalne i polikristalne module, kao i za tankofilmne module je već do te mere usavršen, da je adekvatan za širu industrijsku upotrebu. Reciklažom dobijamo dragocene materijale kao što su staklo, aluminijum, kao i poluprovodne materijale.


Reciklaža osim smanjenja zagađenja životne sredine zbog smanjenja količina otpadnih materijala, doprinosi i smanjenju potrošnje električne energije, koja je neophodna u postupku dobijanja ovih sirovina. Reciklažom istrošenih modula PV industrija obezbeđuje trajan razvoj ove grane i upotrebu fotovoltaike kao izvor čiste energije.

Potražite najbližu lokaciju


Popunite sledeći obrazac i dobićete izvod sa podacima gde se nalaze vama najbliža mesta za preuzimanje istrošenih fotonaponskih modula.

Plan-net solar d.o.o.

SRBIJA
  Lješka 45
  11030 Beograd
+386 1 363 31 31
info@plan-net-solar.rs
   
SLOVENIJA
  Kamnik pod Krimom 8B
  1352 Preserje
+386 1 363 31 31
info@plan-net.si
 
 
 

9.2.2016
Besplatno vam izradimo elektro projekat za solarno elektrano
Prilikom naručivanja solarne elektrane ključ u ruke, besplatno vam izradimo elektro projekat za so ... više...
 
 

20.8.2014
13 solarnih elektrana Plan-net Solar u opštini Bogatić
U opštini Bogatić smo izgradili 13 solarnih elektrana za investitora MI SOLARFACTORY ukupne snage ... više...

Prijava na Plan-net solar e-vesti

Saglasan sam, da mi preduzeće Plan-net solar šalje e-mail obaveštenja i podatke obrađuje u skladu sa Pravnim obaveštenjem.
Sva prava zadržana. © 2012 Plan-net Solar d.o.o.
sončna elektrarna  
fotovoltaika
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja lažje uporabe spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Zavračam